duminică, 27 septembrie 2009

Fluturii au culori invizibile

salut

am vizionat zilele trecute un episod dintr-un documentar (de 6 episoade) produs de BBC prin 1988. este vorba de BBC - Supersense (Supersimturi), episodul despre simtul vazului. serialul prezinta o parte dintre tipurile de simturi prin care insectele, pasarile, animalele si noi, receptionam mediul inconjurator si anume: al saselea simt, vazul, auzul, mirosul, perceptia timpului, interpretarea informatiilor.





[...
culorile sunt impartite in mai multe sisteme/arii. cele doua principale sunt RGB si CMYK.


RBG = culori aditive create de lumina prin combinarea celor trei culori primare, R rosu - G verde - B albastru, iar prin combinarea lor se genereaza albul. sistemul este utilizat de monitare, camerele foto-video, televizoare, in general de echipamentele de afisare cu ecran. prin variatia intensitatii luminoase se creaza nuantele de culoare. prezinta o zona comuna cu CMYK.


CMYK = culori substractive create de substante (toner, cerneala, si altele) prin combinarea celor patru culori primare, C cyan (un fel de albastru) - M magenta (un fel de rosu) - Y galben - K negru, iar prin combinarea lor se genereaza negrul. sistemul este utilizat de tipografii. prezinta o zona comuna cu RGB.


celelalte sisteme/arii de culori sunt Lab, HSB sau HSV (V valoare), RYB si PANTONE.


Lab = un sistem matematic creat (descoperit?) prin 1976 de interpretare a culorii, care foloseste "3 dimensiuni". L luminozitatea - a zona creata de culorile opuse Rosu-Verde - b zona creata de culorile opuse Galben-Albastru. multe culori continute in sistemul Lab sunt invizibile ochiului uman.


HSB/HSV = este un sistem de interpretare a culorilor bazat pe H nuanta - S saturatia - B/V luminozitatea/valoarea


RYB = este un sistem de interpretare a culorilor, a efectelor psihologice ale culorilor. este sistemul folosit de catre pictori cu ajutorul pigmentilor, teoretizat in sec.18, care foloseste trei culori principale, R rosu - B albastru - Y galben (albastru/verde). in particular sistemul este compus din triada principala rosu-galben-albastru, triada secundara violet-portocaliu-verde si triada tertiara (culorile dintre primele doua triade); culorile complementare si/sau opuse (rosu-verde) si culori analoage (galben-galben_verde-verde).


PANTONE = sistemul de culori spot este generat de amestecarea in diferite procente a 13 pigmenti de baza, la care se adauga albul si negrul. PANTONE, creat de firma americana cu acelasi nume din 1963, genereaza un total de 1.866 de culori spot (pana in prezent), din care 1.114 culori spot sunt imposibil de creat cu CMYK. este o gama de culoare mai larga decat CMYK. se foloseste ca nuantator al imaginilor din proiectele tipografice, la colorarea tesaturilor, nuantele pentru vopselele pentru par sau autovehicule, etc.



in urma celor prezentate mai sus vreau sa spun ca exista o gama destul de larga de culori create de catre substante, imposibil de reprodus de catre lumina, adica nu pot influenta ochiul uman, un receptor RGB, devenind pentru noi "invizibile". aripile fluturilor sunt acoperite de puf colorat de catre substante. unele dintre acestea pot fi din gama de CMYK din afara zonei comune RGB-CMYK (foto zona gri), deci invizibile ochiului uman. unele culori ale aripilor fluturilor pot fi detectate de catre senzori sensibili la culorile verde, albastru şi la razele ultraviolete, prezenti, in general in ochii insectelor.

extras din episodul "Vazul":
"Vederea noastră cromatică este sensibilă la culorile verde, albastru şi roşu, iar cea a albinei la verde, albastru şi la razele ultraviolete. Cu doar trei culori de bază, se creează o imagine multicoloră, dar lumea pe care o vede albina este foarte diferită. Imaginea s-a deplasat către spectrul ultraviolet, iar ochii compuşi oferă o imagine de proastă calitate. Privite prin ochii unei albine, plantele devin foarte neobişnuite. Această floare ultravioletă, este de fapt un Piciorul Cocoşului. Poate că acestea sunt adevăratele culori ale florilor. Culorile pe care le vedem noi n-au nicio importanţă. Aceste nuanţe invizibile au apărut pentru a atrage insectele. Nu doar albinele posedă vedere ultravioletă. Pentru noi, atât masculul cât şi femela fluturelui Colias, arată la fel. Dar pentru o albină, sau pentru alt fluture, sclipirile ultraviolete ale masculului sunt foarte evidente. Insectele sunt sensibile şi la alt tip de lumină invizibilă nouă: modelele create de polarizarea luminii de către atmosferă."

pe aceeasi tema apare ideea cum ca ar putea exista diverse "chestii", de la fiinte la lucruri, colorate in culori "invizibile". oare asta se leaga de faptul ca in anumite momente sau pentru anumiti oameni apar diverse fiinte, lucruri, invizibile pentru ceilalti din jur?
Omul Invizibil ce piele o fi avand?


2 comentarii:

C a r R a spunea...

oare cerneala simpatica se incadreaza, nu mai stiu reteta, o foloseam la scoala generala!?

Unknown spunea...

Cerneala simpatica

cerneala invizibila, incolora, folosita de serviciile secrete pentru a transmite diverse informatii. poate fi evidentiata prin mai multe metode, prin tratare chimica cu substante acide sau baze, prin tratare termica, prin iluminare cu ultraviolete. primele cerneluri de acest fel erau evidentiate cu apa.
un exemplu de cerneala invizibila este cea folosita pe bancnotele moderne. inscrisurile apar fosforescent.
nu cred ca "am folosit" la scoala asemenea cerneala. poate doar in laboratorul de chimie la ora despre "indicatorii de culoare" de acizi si baze (vezi "fenolftaleina" sau "metil orange", fiind cele mai cunoscute, folosite in controlul pH-ului apei).

o zi buna!
marius