sâmbătă, 19 iunie 2010

Aurora, Aurore...

 Aurora boreala si calatoriile interplanetare 


 Aurora este zeita zorilor la romani, ea a fost preluata din mitologia greaca, numele ei fiind Eos, zeita diminetii. (Eos, in fiecare dimineata cobora din ceruri si alerga printre nouri intr-un car tras de cai iuti, vestind ivirea zorilor si rasaritul primelor raze de soare. Era fiica lui Hyperion si a Theiei si sora cu Helios si cu Selene. Cu Astraeus a avut mai multi copii, printre care vanturile, pe nume: Boreas, Notus si Zephyrus.)

Aurora urmarita de Apollo

 Boreas , personificare divina a vantului de nord. Isi avea lacasul in Thracia, intr-o pestera de pe muntele Haemus. Cu Orithyia, fiica lui Erechtheus, pe care a rapit-o, a avut doi fii (Zetes si Calais) si doua fiice (Hecaergos si Kalais ?).

Boreas

Aurora si titanul Boreas, au dat numele fenomenului natural care are loc in zonele polare (Aurora borealis - termen folosit initial de Galileo Galilei; Aurora australis - termen introdus de James Cook), unde liniile campului magnetic se reintorc spre miezul planetei.

aurora borealis

aurora australis

Aurorele polare se regasesc la toate planetele din sistemul solar care au camp magnetic (si prin analogie si la exoplanete, iar daca luam in considerare ca si Soarele care are un camp magnetic este asaltat de "vantul galactic" dinspre centrul galaxiei...).

vant solar cu cometa

Vantul solar consta dintr-un flux de ioni emisi constant de catre Soare in toate directiile, cu o viteza de 1.609.344 km/h. Compozitia este similara cu cea a Coronei. Soarele pierde aproximativ 800 kg de substanta pe secunda sub forma de vant solar. Acesta este responsabil cu asa numitul "fenomen meteo spatial", care influenteaza buna functionare a satelitilor din jurul Pamantului, dar in functie de cat este de intens, si a statiilor de emisie-receptie radio/tv de la sol.


Terra - magnetosfera




Terra - magnetosfera - detaliu

Pana in prezent se credea ca miezul metalic fierbinte din interiorul planetei este generatorul campului magnetic. De ceva vreme o noua teorie starneste valuri: miscarea curentilor oceanici, responsabila pentru campul magnetic al Terrei. "Sarea din apa de mare este o buna conductoare de electricitate, generand campuri electrice si magnetice in momentul in care se misca."


Eu cred ca ar trebui combinate cele doua teorii, adica si miez metalic solid invelit de unul lichid sau doar lichid + activitati vulcanice si oceane. Adica si ceva solid si ceva lichid.


Dar celelalte planete? Marte nu are camp magnetic. Se pare ca nici Venus nu are. Nu stiu Pluto. Mercur, Pamantul, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, au.

aurora polara - Jupiter N

aurora polara - Jupiter S


Campul magnetic al lui Jupiter este de 20.000 de ori mai mare decat cel al Pamantului si se intinde pe 600.000.000 km, pana dincolo de orbita lui Saturn.

aurora polara - Saturn N

aurora polara - Saturn S

Campul magnetic al lui Uranus este de 50 de ori mai mare decat cel al Pamantului. Acesta se regaseste sub un unghi de 60 de grade fata de axa planetei. Specialistii presupun ca asta s-ar datora momentului de inversare a polilor magnetici, la fel cum s-a intamplat si pe Pamant acum 780.000 de ani. Simularile de laborator au aratat ca la un anumit moment in ciclul de inversare a polilor magnetici, dereglarea campului magnetic creeaza mai multe zone de intrare a liniilor magnetice inspre miezul planetei, si astfel mai multe zone cu aurore polare. Asta seamana cu proeminentele solare, care atunci cand erup urmeaza liniile campului magnetic.

proeminente solare

Ce putem spune despre Luna, Europa, Io, Enceladus? Ganimede (Jupiter) si Titan (Saturn) au camp magnetic propriu.

campul magnetic al lui Ganimede se intersecteaza cu cel al lui Jupiter

Luna se incarca precum o baterie, de catre particulele ionizate ale vantului solar, cu "+" pe fata indreptata spre Soare si cu "-" pe cea dinspre Pamant, inspecial cand se afla intre Soare si Pamant, moment in care campul magnetic al Pamantului nu o poate proteja. Campul electric al Lunii are o forma de "ou", cu partea alungita inspre Pamant.

Cred ca dispozitivul care va crea gravitatia artificiala pe o nava spatiala, va realiza si scutul magnetic necesar protejarii acesteia de radiatiile stelare.

aurore polare create in laborator

Se pare ca inca o data va trebui sa copiem natura si sa-i folosim fortele. Asa cum acum se vehiculeaza ideea de a ne deplasa prin spatiu cosmic cu nave cu vele, propulsate de vantul solar, cred ca in viitor se va incerca realizarea unui motor care sa imite soarele, sa foloseasca hidrogen si sa emita jeturi asemanatoare vantului solar.
In cazul asta navele vor avea propriile lor aurore, dar si probleme de rezolvat. Controlul puterii scutului (dimensiune redusa, intensitate mare), gaurile de la "poli", si altele.
Daca motorul "solar" va sustine scutul, va aparea si necesitatea inversarii polilor magnetici, asa cum se intampla cu Soarele in cicluri de cate 2x11 ani?

Ar fi interesant de trait si de vazut!
Asa ca "Viata lunga si prospera!", vorba domnului Spock, pentru ca cred ca vom trai in viitor intr-un fel de Star Trek...

o zi buna!
marius


Niciun comentariu: